Pazartesi, Aralık 30

Tarihi Konya Buluşması

Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlediği “Konya Buluşması” toplantılarının ikinci gününde “Kültürel Koruma ve Yol Haritası” konulu panel düzenlendi.
Dedeman Otel’de düzenlenen panel öncesi Türkiye Tarihi Kentler Birliği Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda İstanbul’da yapılan ilk toplantının tutanakları okunduktan sonra birliğin gelir gider tablosu oylandı. Üye aidatlarının ve birliğe üye olmak isteyen yeni belediyelerin üyeliğe kabulü oylandı.
Meclis toplantısının ardından düzenlenen ‘Kültürel Koruma ve Yol Haritası’ konulu panele Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Merkez Valisi Kayhan Kavas, Danıştay Üyesi Temel Koçaklar, Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, birliğe üye il, ilçe ve belde belediye başkanları ile davetliler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ülkemizde bir kültür yozlaşması yaşandığını belirterek, “Bizim somut olmayan birçok değerimiz var. Bu değerler oturduğumuz mekanlardan, yaşam tarzımıza kadar her şeye yansıyor. Ancak son yıllarda bu mirasımız büyük tehdit altında. ‘Global kültür’ denilen bir akım bize has kültürümüzü tehdit eder hale geldi. Çocuklarımız bu kültürün müziğini dinliyor, o kültüre göre giyiniyor.
Kendimize has değerlerimizi kaybetmeye başladık. Rengarenk kültürümüz giderek sıradan bir kültür haline gelmeye başladı. Bize ait bu kültürü mutlaka kayıt altına almamız gerekiyor. Yoksa 20 yıl sonra kültürümüzden geriye hiçbir şey kalmayacak” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise paneldeki konuşmasında, yerel yöneticilerin üzerinde ağır sorumluluk bulunduğunu söyledi. Başkan Akyürek, “İlk sorumluluğumuz, görevimiz gereği yönettiğimiz şehirleri ileriye ve bulunduğundan daha iyi bir noktaya götürmektir. Diğer sorumluluğumuz ise, bu dediklerimi yapamazsak gelecek kuşaklar adına büyük bir vebali üstlenmemizin yanı sıra ileride yapılacak işlerin de önünü tıkamış oluyoruz. Bu nedenle üzerimizdeki sorumluluk çok ağır. Belediyelerin
problemleri asla bitmez ama bu problemleri çözdükçe manen çok büyük bir mutluluk duyuyorsunuz. Her belediye kendi potansiyelini iyi ve verimli değerlendirdiği zaman bütün sorunları kimseye el açmadan halledebilir” şeklinde konuştu.

“VAROŞ KÜLTÜRÜ ŞEHİRLERİMİZİ ELE GEÇİRİYOR”
Konya’nın Türkiye’nin en planlı şehirlerinin başında geldiğini dile getiren Başkan Akyürek, “Konya’ya 40 yıldır belediye hizmeti veren başkanlar ve diğer çalışanlar, Konya’nın menfaatine güzel hizmetler yapmışlardır. Türkiye’de gecekondusuz ve çarpık kentleşme olmayan nadir kentlerden birisi Konya. Bu gecekondulaşma beraberinde bir varoş kültürünü de getirdi. Bu kültür kendi giyim tarzını, müziğini ve yaşam tarzını da beraberinde getirdi. Bu çok büyük bir sorun ve bütün şehirlerimizi kuşatan ve tehdit
eder bir hale geldi. Konya’da bu sorun yok. Bu planlı şehirleşmeyi, bugüne kadar Konya’ya hizmet veren bütün yönetici ve çalışanlara borçluyuz” diye konuştu.

İHA

Popularity: 20% [?]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir