KONYA’da Şefkat-Der tarafından 10 yıl önce kurulan Konya Erkek Sığınma Evi’nin kiralık olarak bulunduğu bina İl Özel İdaresi tarafından yıkılma kararı alınınca, kapanma noktasına geldi. Bugüne kadar yaklaşık 7 bin kişinin faydalandığı ve şu anda 30 kişinin kaldığı binayı boşaltmaları için bir hafta süreleri kalan sığınma evi, yeni bir yer bulunmadığı takdirde kapatılacak.
Konya Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, “1995 yılında şiddete maruz kalan kadınlar için ilk kadın sığınma evini faaliyete soktuktan sonra erkeklerden de zor durumda oldukları, aileleri tarafından dışlandıkları için gidecek yerleri olmadığı ve geçimlerini sağlayamadıkları yönünde talepler gelmeye başladı. Bu ihtiyacı göz önüne alarak erkekler içinde sığınma evi kurma çalışmasına başladık. O dönemde erkeklere otel odaları tutarak yardımcı oluyorduk. 2000 yılında ise bağımsız bir ev tutarak ilk erkek sığınma evini açtık. Bugüne kadar yaklaşık 7 bin erkek sığınma evinden faydalandı. Bu erkekler arasında kan davasından ve töreden kaçan erkekler, çocuklarıyla birlikte sokakta kalan erkekler, krizden dolayı işini kaybederek sokaklara düşmüş erkekler, eşinin ailesi tarafından şiddete maruz kalmış erkekler ve zaman zaman da cinsel istismara maruz kalmış erkekler faydalandı.”dedi.
Erkek Sığınma Evi’nin bulunduğu binanın İl Özel İdaresi’ne ait olduğunu ve binanın yıkılma kararı alındığını ifade eden Hayrettin Bulan, şunları söyledi:
“Böylesine çok önemli bir çalışma, yer hususunda tahliye kararı çıkması nedeniyle bitme noktasına geldi. Binanın boşaltılması için verilen 2 aylık süre dolmak üzere ve bir haftamız kaldı. Yer bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Erkekler için bina bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü toplumda birarada çok sayıda bekar erkeğin oturması kabul görmüyor ve mahalle aralarında binalar kiralanmıyor. Daha önceki dönemlerde de bu nedenden dolayı bir çok binayı boşaltmak zorunda kaldık. Yetkililer bu konuda bizi maddi ve manevi yönden çok yalnız bıraktı. Böyle örnek bir kuruluşu kapatma nokasına geldik. Çünkü yer yok. Erkek Sığınma Evi’nden şu an 30 kişi kalıyor, fakat mültecilerle birlikte yılda ortalama 700 kişi faydalanıyor. Yetkililerin sığınma evine sahip çıkmasını istiyoruz.”
Popularity: 16% [?]